ayurvedski pristup bolestima

Degenerativne bolesti zglobova

U zapadnom kontekstu, ayurveda se sve više koristi kao dio komplementarne i integrativne medicine te wellnessa. Posljednjih godina, njezina primjena u zapadnim zemljama se sve više se svrstava u područje integrativne medicine (IM), pristup koji se usredotočuje na kombinaciju primjene konvencionalne medicine s komplementarnim holističkim znanjem i terapijama.

AYURVEDSKE KONZULTACIJE

Vaidya Biju Madhavan sedmi puta u Hrvatskoj | B.A.M.S. MD Ayurveda

23.10. – 9.11.2023.

Degenerativne bolesti zglobova-lijecenje-ayurvedom
ayurvedske konzultacije zagreb biju

Kako Ayurvedom liječiti zglobove

Ayurveda je pokazala izvanredne rezultate u tretiranju kroničnih bolesti poput degenerativnih bolesti zglobova. Primjer takve bolesti je osteoartritis ili sandhivata. Ova degenerativna bolest zglobova može zahvatiti gotovo bilo koji zglob, ali najčešće se javlja u zglobovima koji nose težinu tijela i u često korištenim zglobovima poput koljena, kuka, kralježnice i ruku. Sandhivata se spominje u ayurvedi pod nazivom vata vyadhi.

Ayurveda – “znanje o životu”

Dr. BIJU MADHAVAN

Dr.Biju Madhavan

biografija

Uzročni faktori osteoartritisa ili sandhivate:

Konzumacija suhe, hladne ili ustajale hrane

Nepravilni obrasci spavanja, suzbijanje prirodnih poriva

Izloženost jakoj hladnoći i suhom vremenu

Lokalni faktori, poput degeneracije hrskavica zbog starenja, prekomjernog naprezanja zglobova, sportskih ozljeda

Svaka vrsta ozljede zglobova čest je uzrok artritisa

Ayurvedski pristup oboljenjima

Praksa i znanje Ayurvede se ubrzano širi svijetom. U ovom ključnom trenutku širenja Ayurvede važno je definirati i naglasiti da mi koristimo najautentičniju i najjednostvniju metodu dijagnoze pri obradi naših klijenata. Trenutni problem u zdravstvenom sustavu je prevelika ovisnost o vanjskim faktorima i tehnologiji da se pobrine za naše zdravlje. Upravo tu dolazi do izražaja Ayurveda, koja čovjeka čini odgovornim za svoje zdravlje i osnažuje ga na način da zna kako da se pobrine o svom zdravlju.

Pogled na konzultacije

Tijekom konzultacija pokazat ćemo vam kako razumijeti pokazatelje neravnoteže u vama te kako spriječiti razvoj bolesti. Kada nas posjetite budite spremni razgovarati o sebi! Budući da Ayurveda naglašava ravnotežu između svih područja vašeg života, pri ayurvedskim konzultacijama se ne dijagnosticira samo tjelesno stanje, već se nastoji dobiti širi uvid u vašu prošlost i povijest bolesti, uključujući i pitanja o prehrani, navikama, zvanju, radnoj okolini, vježbanju i međuljudskim odnosima.

Kako se provodi liječenje u ayurvedi?

Cilj cijelokupnog ayurvedskog tretmana je vratiti ravnotežu fizioloških funkcija u tijelu. To podrazumijeva fino prilagođavanje i dovođenje unutarnjih procesa u tijelu u stabilno stanje. Ayurvedska terapija se stoga provodi u skladu sa konstitucijom osobe, prateći dinamičku reakciju na tretmane, prehranu i ostale propisane preporuke. Naše konzultacije i provedba terapije ne samo da će vam pomoći pri izlječenju, nego i spriječiti buduće tegobe.

Simptomi

Bol koja se javlja prilikom korištenja jednog ili više zglobova (noćna bol ili tijekom odmora je manje uobičajena)

Jutarnja ukočenost koja može trajati, ali obično je kratkotrajna (manje od 30 minuta) | 
Gubitak pokretljivosti zglobova ili funkcionalna ograničenja | 
Nestabilnost zglobova | 
Deformacija zglobova | 
Krepitacija zglobova („krckanje“) | 

ayurvedski centar zagreb
ayurvedski pristup

Ayurvedski tretmani za degenerativne bolesti zglobova

Ayurveda nudi učinkovite i sigurne tretmane za prevenciju i liječenje osteoartritisa. Ovisno o ozbiljnosti bolesti, ayurvedski tretmani mogu regenerirati hrskavicu kod blagog do umjerenog osteoartritisa, dok kod teškog osteoartritisa zaustavljaju napredovanje degeneracije.
Posebno je važno naglasiti da su stare ozljede jedan od najčešćih uzroka degenerativnih bolesti zglobova. Sportske ozljede su druga najčešća vrsta ozljeda nakon kućnih (3,7%) i radnih ozljeda (3,1%). Uobičajene sportske ozljede su mišićno-koštane ozljede, poput uganuća, istegnuća, ozljeda zglobova i ozljeda mekih tkiva. Neliječene sportske ozljede su glavni uzročni okidač za degenerativne bolesti.

Degenerativne bolesti zglobova-tretmani i terapije - ayurveda

Tretmani

U drevnim ayurvedskim spisima naglašava se da rehabilitacija ozlijeđenih osoba u slučajevima prijeloma, ozljeda mekih tkiva i ozljeda marmaghata se vrši uzmajući u obzir dosha konstituciju te primjenjujući indivualiziran pristup za što bolje rezultate.
Primjenjuju se najčešće ayurvedski tretmani kao masaže s uljima (snehana), terapija znojenjem (svedana), blaga detoksikacija (mridu samshodhana), klistiri (basti) te primjena ljekovitih biljnih pripravaka koje smiruju vata doshu (vatahara aushadha).

Prehrana

Uz to, regulacija prehrane (ahara) i životnih navika (vihara) može biti primjenjiva u slučaju sandhigate vate. Preporuke uključuju konzumaciju hrane koja ima slatki, kiseli, slani i masni okus, kao i namirnice poput češnjaka, đumbira, asafoetide i crnog papra. Redovita tjelovježba, održavanje optimalne tjelesne težine, izbjegavanje prekomjernih ponavljajućih pokreta, zdrava prehrana i zaštita ozlijeđenih zglobova od daljnjih ozljeda također su važni koraci u prevenciji i tretiranju degenerativnih bolesti zglobova.

Pristup

Neki od čimbenika koje je važno izbjegavati u slučaju sandhigate vate uključuju dugotrajni post, prekomjernu konzumaciju teške hrane, buđenje noću, suzbijanje prirodnih tjelesnih poriva, stres, dugotrajno stajanje, pretjerano naprezanje zglobova i ozljede zglobova.

Napisao: vaidya Biju Madhavan

Ayurvedski pristup bolestima

saznajte više kako ayurvedom pomoći organizmu u oporavku

Degenerativne bolesti zglobova

SAZNAJTE VIŠE

Post-Covid sindrom

SAZNAJTE VIŠE

Dr. Biju sedmi puta dolazi u Hrvatsku te u suradnji sa Sun Do Ayurveda organizira konzultacije

Za više informacija o konzultacija, ayurvedi i rezervaciji termina, saznajte na linku u nastavku: “Ayurvedske konzltacije”

Javna predavanja prije konzultacija

"Ayurvedski pristup hrani"

Zagreb i Buje

Zagreb | 21.10.2023.

Lokacija i termin uskoro

Buje | 27.10.2023.

Prostori PUO Buje, Istra
konzultacije nakon predavanja