099 196 33 40 info@sun-do-ayurveda.hr

Vaidya BIJU MADHAVAN ŠESTI PUTA U HRVATSKOJ

B.A.M.S. MD AYURVEDA

Ayurvedske konzultacije

20.10 – 09.11.2022.

Ayurvedske konzultacije uključuju

Detaljan ayurvedski pregled
Određivanje vrste poremećaja ukoliko postoji /vikruti/
Određivanje osnovne konstitucije /vata, pitta, kapha/
Savjete i popis preporučenih namirnica za vašu idealnu prehranu u skladu s vašom konstitucijom /prakruti/ i eventualnim poremećajem
Preporuke ayurvedskih preparata u skladu s vašim zdravstvenim potrebama

Termini

Primamo rezervacije

20.10 – 09.11.2022.

Lokacija

SUN DO AYURVEDA

Cvjetka Rubetića 10

Cijene

490 kn | 1h

(65,03€)
Fiksni tečaj konverzije 7,53450

Vaidya Biju Madhavan
B.A.M.S. MD AYURVEDA & Hana Stošić, B.S. Savjetnik Ayurvede

Ayurvedski liječnik Biju Madhavan, B.A.M.S. MD Ayurveda dolazi iz Indije u Zagreb već šestu godinu. Dr. Biju je klinički doktor što ga razlikuje od ayurvedskih doktora koji nemaju kliničku praksu nego isključivo uredsku/savjetničku.

Motiviran iskustvom i ostvarenim rezultatima svojih klijenata proteklih godina, u suradnji s Hanom Stošić, i ovoga puta je spreman podijeliti svoje sveobuhvatno znanje usmjereno prema unaprjeđenju i razumijevanju vašeg zdravlja.  Ekskluzivno za nas, dr. Biju je napisao članak o Ayurvedi kroz koji odgovara na česta pitanja o tome što možete očekivati od ayurvedskih konzultacija, otvorite… (+)

Ayurvedski pristup oboljenjima

Praksa i znanje Ayurvede se ubrzano širi svijetom. U ovom ključnom trenutku širenja Ayurvede važno je definirati i naglasiti da mi koristimo najautentičniju i najjednostvniju metodu dijagnoze pri obradi naših klijenata. Trenutni problem u zdravstvenom sustavu je prevelika ovisnost o vanjskim faktorima i tehnologiji da se pobrine za naše zdravlje. Upravo tu dolazi do izražaja Ayurveda, koja čovjeka čini odgovornim za svoje zdravlje i osnažuje ga na način da zna kako da se pobrine o svom zdravlju.

Pogled na konzultacije

Tijekom konzultacija pokazat ćemo vam kako razumijeti pokazatelje neravnoteže u vama te kako spriječiti razvoj bolesti. Kada nas posjetite budite spremni razgovarati o sebi! Budući da Ayurveda naglašava ravnotežu između svih područja vašeg života, pri ayurvedskim konzultacijama se ne dijagnosticira samo tjelesno stanje, već se nastoji dobiti širi uvid u vašu prošlost i povijest bolesti, uključujući i pitanja o prehrani, navikama, zvanju, radnoj okolini, vježbanju i međuljudskim odnosima.

Što znači neravnoteža u tijelu

Postoji razlika između neravnoteže tjelesnih elementa i manifestacije bolesti. Osnova svih bolesti je neravnoteža doša (kombinacija i zastupljenost elementa u našem tijelu), dhatu (tjelesna tkiva) i malas (otpadne tvari). Jedna bolest se razlikuje od druge samo po prirodi neravnoteže. Stoga u Ayurvedi je naglasak na razumijevanju neravnoteže umjesto na manifestaciji bolesti i upravo radi toga Ayurveda definira bolest kao Dhatuvaisamya (neravnoteža tjelesnih elementa). Neravnoteža je uzrok, a bolest je posljedica. Zdravlje se može uspostaviti ispravljanjem osnovne neravnoteže doša, dhatu i malas. Iz tog razloga u Ayurvedi možemo dobiti rezultate i bez ciljanja na bolest. Također, neravnoteža tjelesnih elementa može postojati i bez bolesti, no bolest se ne može manifestirati bez neravnoteže navedenih elementa. Cilj Ayurvede je spriječiti da neravnoteža se razvije u bolest. U suvremenoj medicini bolest se dijagnosticira kada se stanje neravnoteže već pretvorilo u patološko stanje, koje može biti otkriveno suvremenim dijagnostičkim metodama. Ayurveda spriječava manifestaciju bolesti otkrivajući je već u začecima.

Kako se provodi liječenje u ayurvedi?

Cilj cijelokupnog ayurvedskog tretmana je vratiti ravnotežu fizioloških funkcija u tijelu. To podrazumijeva fino prilagođavanje i dovođenje unutarnjih procesa u tijelu u stabilno stanje. Ayurvedska terapija se stoga provodi u skladu sa konstitucijom osobe, prateći dinamičku reakciju na tretmane, prehranu i ostale propisane preporuke. Naše konzultacije i provedba terapije ne samo da će vam pomoći pri izlječenju, nego i spriječiti buduće tegobe.

Tko vas vodi kroz konzultacije

Dugogodišnja suradnja dr. Biju-a i osnivačice centra SUN DO Ayurveda, Hane Stošić, i ove je godine rezultirala dolaskom dr. Biju-a u Zagreb, kako bi se kroz ayurvedske konzultacije pružila prilika za 1:1 razgovor sa ovim renomiranim liječnikom Ayurvede, uz stručnu podršku u razgovoru od iskusne terapeutice i ayurvedske savjetnice, Hane Stošić.

Ayurvedski pristup oboljenjima

Praksa i znanje Ayurvede se ubrzano širi svijetom. U ovom ključnom trenutku širenja Ayurvede važno je definirati i naglasiti da mi koristimo najautentičniju i najjednostvniju metodu dijagnoze pri obradi naših klijenata. Trenutni problem u zdravstvenom sustavu je prevelika ovisnost o vanjskim faktorima i tehnologiji da se pobrine za naše zdravlje. Upravo tu dolazi do izražaja Ayurveda, koja čovjeka čini odgovornim za svoje zdravlje i osnažuje ga na način da zna kako da se pobrine o svom zdravlju.

Što je ayurveda?

Ayurveda (u prijevodu sa sanskrita “znanje o životu” ) je drevni indijski medicinski sustav, nastao prije više od 3000 god. Temelji se na konceptu da zdravlje ovisi o suptilnoj ravnoteži između uma, tijela i duha. Sustav liječenja se bazira na upotrebi biljnih preparata, tehnika disanja i uravnoteženja životnih navika prema konstitucijskom tipu.

Posebnost naših konzultacija

S obzirom da je vaidya Biju Madhavan liječnik s dugogodišnjom kliničkom praksom, vrlo je savjestan u provedbi svega potrebnog za vaše ozdravljenje, tako da i nakon što se vrati u Indiju imate mogućnost preko posredstva SUN DO AYURVEDA centra biti u kontaktu s liječnikom i obaviti kontrolni pregled putem zakazanog video poziva.

Što su doše u Ayurvedi

Ayurveda se temelji na teoriji o tri doše, konceptu o tri biološke osnove (doša) – Vate (zrak i prostor), Pitte (vatra i voda) i Kaphe (voda i zemlja). Te tri najmoćnije sile u makrosvemiru su ujedno i tri strukturne sile mikrosvemira – tijela. Pri začeću ovisno o omjerima elemenata zemlje, vode, vatre, zraka i prostora se formira osnovna konstitucija ili Prakruti, koja je nepromjenjiva cijeli naš život.  

Kako se određuje konstitucijski tip tj. doša

Prema zastupljenosti elemenata (zemlje, vode, vatre, zraka, prostora) u našem tijelu se određuje konstitucijski tip – Vata (zrak i prostor), Pitta (vatra i voda), Kapha (zemlja i voda) te njihove kombinacije. Važno je znati da su u svakome od nas prisutni svi elementi, ali u različitim omjerima. Nekada zbog dugo prisutne neravnoteže u tijelu je teško odrediti osnovnu konstituciju ili Prakruti, već je uočljiviji Vikruti tj. poremećaj određene doše ili doša. Doše zajedno sa suptilnijim vidom našeg tijela, a to je um, određuju vaše psiho-fizičko stanje.

Kako kroz doše možemo upoznati svoje tijelo?


Svaka doša ima svoje osnovne kvalitete, koje se utjelovljene u svemu što postoji pa tako i u našem tijelu.
Osnovne kvalitete doša prema Vagbhati su:
“Vata je suha, lagana, hladna, brza, gruba, suptilna i nadražujuća”
“Pitta je oštra, vruća, lagana, neugodnog mirisa, mobilna i tekuća”
“Kapha je mokra, teška, spora, ljepljiva, mekana i čvrsta”
Navedene kvalitete prisutne u našim tijelima formiraju njegov izgled i karakteristike pa tako:

 • predominantno Vata konstitucijski tip je mršav, uži u ramenima, vižljaste građe, suhe kože i kose, nestalan u navikama, slabije memorije, sklon neregularnoj probavi i voli toplinu, pun novih ideja
 • predominantno Pitta konstitucijski tip: srednje građe, svjetlije kože, češće ravne kose, skloniji madežima, sklon znojenju, obično jako dobrog apetita i probave zbog više zastupljenog elementa vatre, oštrog intelekta te ljubitelj plana i programa
 • predominatno Kapha konstitucijski tip: krupnije građe, snažnijeg mišićnog tkiva, lako dobiva na težini, stabilan, sporiji, masnije i meke kože, obilno se znoji, slabije probave, emotivan i suosjećajan
Vata-Pitta-khapa-ayurvedic-1

Vata Pitta Khapa tipovi

Vata-Pitta-khapa-ayurvedic-1[/caption]

Što u nama osim doša određuje naše zdravstveno stanje?

Um! Prema Ayurvedi dijelimo kvalitete uma na:


Tamas, Rajas i Sattva

 • Tamas um je negativan, pasivan, zanemaren, pesimističan, tup
 • Rajas um je kontrolirajući, strastven, nemiran, obsesivan, ljudski
 • Sattva um je pozitivan, pročišćen od sebičnih težnji, miran, jasan, božanski
Što odražava naše zdravlje i nazivamo ga “tri stupa života” u Ayurvedi?
 • Pravilna prehrana i tjelovježba
 • Kvalitetan san
 • Zadovoljavajući emocionalno seksualni život
Koje metode dijagnostike koristi Ayurveda pri određivanju stanja organizma?

U Ayurvedi se koriste 8 metoda pregleda pacijenta ili Asta Sthana Rogi Pariksha, to su pregled: općeg izgleda i stanja tijela, glasa i govora, jezika, očiju, kože, stolice, urina i pulsa. Za uspješnu dijagnozu vrste poremećaja nije potrebno provesti sve metode pregleda, već vaidya procjenjuje kroz razgovor sa pacijentom koju/e metodu/e dijagnostike će primijeniti.  

Kako se pojavljuju tegobe u odnosu na neravnotežu u tijelu?

Tegobe se javljaju prillikom procesa koji se odvija u šest faza. Prvo dolazi do nakupljanja određene doše u svom sjedištu (npr. kapha u grudnom košu), zatim u drugoj fazi zbog nakupljanja dolazi do zasićenja i doša izlazi van svog prirodnog sjedišta, širi se te u trećoj fazi se počinje kretati po organizmu. Potom u četvrtoj fazi se lokalizira u nekom tkivu i počinje narušavati funkciju tog tkiva, tada već počinjemo osjećati određene tegobe. U petoj fazi dolazi do manifestacije bolesti tako da osjećamo neuravnoteženu došu i nakupljene toksine tkz. ama (npr. neuravnotežena kapha i ama uzrokuju bronhitis). Bolest kulminira u šestoj fazi tako da tjelesni mehanizmi obrane organizma nisu mogući i tada dolazi do kroničnih oboljenja.

Za koga su namijenjene konzultacije i kakva stanja se mogu tretirati tradicionalnom ayurvedom?

 • Koštane bolesti – cervikalna spondiloza, fibromialgija, teniski lakat, sindrom karpalnog tunela, lumbalna spondiloza, išijas, sve vrste artritisa, giht, ankilozantnispondilitis
 • Neurološke bolesti – rehabilitacija nakon moždanog udara, Bellova paraliza, ADHD, autizam, cerebralna paraliza, Down sindrom, disleksija, atrofija mišića
 • Žensko zdravlje i plodnost – menstrualne tegobe, sindrom policističnih jajnika, upala vrata maternice, fibroadenom dojke, PMS, priprema za porod, njega nakon poroda, neplodnost žena, neplodnost muškaraca
 • Kožne bolesti – psorijaza, ekcem, perutanje kose, opadanje kose, dermatitis, urtikarija, akne, rane koje ne zacjeljuju, glivične infekcije
 • Probavne bolesti – GERD, želučani refluks, čir na želucu, napuhavanje plinovima, hemoroidi, ulceroznikolitis, masna jetra, sindrom iritabilnog crijeva
 • Bolesti dišnog sustava – astma, bronhitis, rinitis, upala grla, upala krajnika, ponavljajuće infekcije dišnog sustava, virusne infekcije dišnog sustava
 • Bolesti urinarnog trakta – infekcije urinarnog trakta, albuminurija, bubrežni kamenac, kronični cistitis, medicinsko zatajenje bubrega
 • Metaboličke bolesti – dijabetes, dijabetička neuropatija, visoki kolesterol
 • Ostale bolesti – anemija, migrena, tenzijska glavobolja, upala sinusa

Kako izgledaju konzultacije

Ayurvedski pregled

Utvrđivanje zdravstvenog stanja organizma – stanje Dosha (Prakruti-Vikruti), pretvorbenih procesa (Agni) i razine toksina (Ama) u tijelu
Utvrđivanje mogućnosti za izlječenje te određivanje prioriteta

i

Izrada detaljnog individualnog plana za izlječenje/dovođenja organizma u ravnotežu koji uključuje:

Individualni prehrambeni plan i plan korekcija postojećih životnih navika
Preporuka za ayurvedske preparate (ukoliko postoji potreba)
Preporuka za ayurvedske tretmane / Panchakarmu (ukoliko postoji potreba)

Redovito i sustavno praćenje procesa izlječenja

Biti će vam dana preporuka za kontrolni pregled

Dublje razumijevanje vlastitog zdravlja

Cijena ayurvedskih konzultacija

Trajanje: 60 minuta
Obavezna rezervacija termina.

490 kn

(65,03€)
Fiksni tečaj konverzije 7,53450

Rezervirajte svoj termin na vrijeme